top of page

Πώς να σταματήσεις ΟΛΕΣ τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου σου!



Μόλις υιοθέτησες έναν υπέροχο ποικιλόαιμο σκύλο από τον σύλλογο της περιοχής σου ή το καταφύγιο της προτίμησης σου. Σχεδόν ενήλικος, με σαγηνευτικά μάτια και πανέμορφο στιλπνό μαύρο τρίχωμα. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Τον ονομάζεις Μπλάκι. Ο Μπλάκι είναι η ψυχή της παρέας. Χαρούμενος, ενεργητικός, φιλικός προς όλους και όλοι τον λατρεύουν. Άνθρωποι σε σταματάνε στον δρόμο για να τον επαινέσουν και εσύ περήφανος (ψηλώνεις δύο πόντους κάπου εκεί) τους πληροφορείς ότι είναι ράτσας Ρέσκιουντ. (Ξέρεις αυτής της ράτσας-φάτσας που εντυπωσιάζει ιδιαιτέρως τις γυναίκες βεβαίως, βεβαίως..)

Οι πρώτες κάμποσες μέρες λοιπόν περνάνε με εσένα να γνωρίζεις και να δένεσαι με τον Μπλάκι και αυτός αντίστοιχα να συνηθίζει εσένα και το νέο του σπίτι. Είστε συνέχεια μαζί και αυτό αρέσει πολύ στον Μπλάκι! Κάπου εκεί όμως πλακώνουν και οι υποχρεώσεις σου, η δουλειά σου, η κοινωνική ζωή σου κτλ. Ο Μπλάκι από εκεί που σε είχε όλο δικό του, τώρα σε βλέπει σποραδικά το πρωί, λίγο το απόγευμα και άλλο λίγο το βράδυ. Ξαφνικά ο καλός σου Μπλάκι ξεκινάει να γαυγίζει ακατάσχετα, να πηδάει πάνω σου και προς φρίκη σου, να μασάει και να καταστρέφει πράγματα μέσα στο σπίτι σου. Η στάση σου απέναντί του αρχίζει να αλλάζει. Επιζητάς όλο και λιγότερο την επαφή μαζί του. Αρχίζεις να σκέφτεσαι αν έκανες καλά που πήρες σκύλο. Φτάνεις στο σημείο να αναρωτίεσαι αν φταις εσύ και αν θα μπορούσες να του βρείς ένα άλλο σπίτι που ίσως θα τον χειριζόταν καλύτερα.

Σταμάτα. Πάρε μια ανάσα. Απομάκρυνε το μυαλό σου από τυχόν θερμόαιμες αποφάσεις πανικού.

Τις περισσότερες φορές πρέπει απλά να εξετάσεις την βασική αιτία της προβληματικής συμπεριφοράς του σκύλου σου. Το άγχος του. Αυτή η ψυχολογική αιτία η οποία ευθύνεται για τις περισσότερες άσχημες συμπεριφορές σε ένα σκύλο. Θα σου παραθέσω τρείς από αυτές τις συμπεριφορές μαζί με τους τρόπους διόρθωσής τους, τους οποίους μετά εσύ μπορείς να εφαρμόσεις και σε άλλες άσχημες συμπεριφορές κατά τον αντίστοιχο τρόπο.


Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook

#1. Αλλοτριοφαγία ή αλλιώς: Σκύλος_τρώει_τα_πάντα


Αιτία συμπεριφοράς: Περίσσεια ενέργειας, του έμαθες (καταλάθος) ότι είναι ok να τρώει πράγματα, βαρεμάρα ή άγχος αποχωρισμού.

Τι να μην κάνεις: Μην φωνάζεις ή τιμωρείς τον σκύλο όταν βρίσκεις φαγωμένα πράγματα. Δεν καταλαβαίνει τίποτα και ο λόγος που μαζεύεται όταν του φωνάζεις είναι επειδή διαβάζει την εκνευρισμένη σου ενέργεια.


Αν δεν έχεις την δυνατότητα να τον πιάσεις επ αυτοφώρω και να τον διορθώσεις, τότε μην κάνεις τίποτα.

Τι να κάνεις:

1. Ένας καλά εκτονωμένος και κουρασμένος σκύλος είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος. Φρόντισε ώστε ο σκύλος σου να τρέχει και να ασκείται αρκετά. Έτσι θα επιλέξει να κοιμάται αντί να καταστρέφει.

2. Προφανώς και μην τον αφήνεις κοντά σε πολύτιμα πράγματα και φρόντισε να του παρέχεις ενδιαφέροντα παιχνίδια όπως το Kong γεμιστό με καμιά λιχουδιά ώστε να αξιοποιεί τον χρόνο του εποικοδομητικά.

3. Επιβράβευσέ τον όταν τον βλέπεις να φέρεται σωστά (πχ να είναι ξαπλωμένος και να μασάει το παιχνίδι του) και προσέφερέ του μια εναλλακτική όταν τον πιάνεις στα πράσα! Μην πας να του αρπάξεις το κλοπιμαίο απ’ το στόμα χωρίς να του δώσεις σαν ανταλλαγή ένα παιχνίδι γιατί τότε θα του μάθεις να μην σου φέρνει ποτέ αυτό που έχει στο στόμα του καθώς θα ξέρει ότι απλά θα του το πάρεις.

4. Μην του δίνεις παλιά παπούτσια ή οτιδήποτε ανθρώπινο σαν παιχνίδι όταν ο σκύλος σου είναι κουτάβι γιατί μετά όταν θα παίρνει την πρωτοβουλία και θα μασάει τα καινούρια σου παπούτσια, δεν θα είναι τόσο αστείο.

#2. Ακατάσχετο γαύγισμα


Αιτία συμπεριφοράς: Για επικοινωνία, για να σε ειδοποιήσει για ξένους ανθρώπους, λόγω στρες ή φόβου ή επειδή απλά έχει μάθει ότι με το γαύγισμα κερδίζει αυτό που θέλει.

Τι να μην κάνεις: Μην ενδίδεις σε αυτό που θέλει όπως π.χ. να μαζεύεις το παιχνίδι που σου έχει αφήσει στα πόδια σου και να το πετάς. Μην του φωνάζεις να ησυχάσει χωρίς να του δίνεις κάτι άλλο για να ασχοληθεί και μην τον τιμωρείς.

Τι να κάνεις:

1. Δώσε προσοχή στη γλώσσα σώματος του σκύλου σου. Κάθε γαύγισμα εκφράζει και κάτι διαφορετικό. Αν καταφέρεις να προσδιορίσεις αυτή την διαφορετικότητα θα βρείς και τον λόγο του γαυγίσματος και επομένως πιθανόν να δώσεις μόνος σου την λύση.

2. Απαιτητικό γαύγισμα. Όταν ο σκύλος σου γαυγίζει επίμονα προς εσένα, αγνόησέ τον και επιβράβευσέ τον μόλις ησυχάσει με λιχουδιές και χάδια.

Επανέλαβέ το αρκετές φορές μέχρι να καταλάβει ότι το γαύγισμα δεν επιφέρει τίποτα ενώ με την ησυχία κερδίζει πρόσοχή και χάδια.

3. Γαύγισμα ειδοποίησης. Όταν ο σκύλος σου γαυγίζει για να σε ειδοποιήσει για τυχόν αφίξεις ξένων, τότε μάθε του την εντολή «ήσυχα».

Όταν γαυγίζει, παρότρυνέ τον να ησυχάσει με το να του δίνεις πολύ μικρές αλλά αρκετές λιχουδίτσες. Επανέλαβέ το αρκετές φορές μέχρι να πιάσει το νοήμα του ήσυχα (και το τι κερδίζει απ’ αυτό). Μετά αύξησε το χρονικό διάστημα μεταξύ της εντολής και της επιβράβευσης. Μόλις μάθει και εκτελεί την εντολή, ξεκίνα να εναλλάσεις την επιβράβευση από λιχουδιές σε χάδια, σε αγαπημένο παιχνίδι κτλ.

4. Γαύγισμα άγχους. Αν ο σκύλος σου γαυγίζει σε ανθρώπους και άλλα σκυλιά έξω, τότε προσπάθησε να του αποσπάσεις την προσοχή με το να βάζεις όση απόσταση χρειάζεται μεταξύ αυτού και του «αντικειμένου» του άγχους του. Αυτό μπορεί να σημαίνει και αλλαγή πορείας ή πεζοδρομίου.

Μετά τράβα την προσοχή πάνω σου με αγαπημένες του λιχουδίες. (Όχι απλή ξηρή τροφή ή βαρετά σνακ επιβράβευσης. Χρησιμοποιήσε κάτι πιο ιδιαίτερο.) Εννοείται τον επιβραβεύεις μόνο όταν είναι ήρεμος και καθιστός αν γίνεται.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διορθώσεις το ακατάσχετο γαύγισμα του σκύλου σου, προσπάθησε να προσαρμόσεις κάποιον από τους παραπάνω στα μέτρα σου ή αν νομίζεις ότι δεν μπορείς, ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού.

#3. Όταν πηδάει ο σκύλος πάνω σου…


Αιτία συμπεριφοράς: Για να σε χαιρετίσει, γιατί είναι τρομερά ενθουσιασμένος, για να σε προκαλέσει ή γιατί αυτή η συμπεριφορά είχε επιβραβευτεί στο παρελθόν.

Τι να μην κάνεις: Μην τιμωρείς τον σκύλο σου με το να του φωνάζεις, να του ρίχνεις γονατιά στο στήθος (όλα τα έχω δει ναι..), να του ρίχνεις νερό ή να τον τραβολογάς απ το κολλάρο. Όοοολα αυτά μπορεί να τα πάρει σαν ένα είδος επιβράβευσης γιατί επιζητούσε την προσοχή σου και τελικά τα κατάφερε ακόμα και αν έλαβε αρνητική προσοχή!

Τι να κάνεις:

1. Να τον αγνοείς όσο πηδάει πάνω σου. Γύρνα του την πλάτη σου μέχρι και τα τέσσερα πόδια του να είναι στο έδαφος ή ακόμα καλύτερα όταν κάθεται, με το που συμβεί αυτό, επιβράβευσέ τον κατευθείαν με ξεχωριστή λιχουδιά και χάδια.

2. Κράτα την φωνή σου σε χαμηλά επίπεδα και μην αρχίζεις τις κλασσικές εκφρασούλες «που είναι το αγόρι/κορίτσι μου;!» οι οποίες μόνο επιδεινώνουν τον ενθουσιασμό του.

3. Να είσαι συνεπής στην μέθοδο αγνόησης του. Μόνο έτσι θα καταλάβει ο σκύλος σου ότι το να κάθεται και να περιμένει υπομονετικά του επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα: την προσοχή σου!

4. Όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τον σκύλο σου πρέπει να κάνουν ακριβώς τα ίδια με εσένα. Ο σκύλος σου θα χαιδεύεται από τον οποιοδήποτε ΜΟΝΟ όταν είναι καθιστός και ήρεμος, αλλιώς ο «οποιοσδήποτε» θα πρέπει να κάνει μερικά βήματα πίσω και να ξαναπροσπαθεί.


Οι 3 παραπάνω βασικές προβληματικές συμπεριφορές είναι απλά ενδεικτικές ώστε να σου παραθέσω αναλυτικά τους τρόπους αντιμετώπισής τους και να σου δώσω να καταλάβεις το πνεύμα που διέπει τις λύσεις τους. Τα περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς ένος σκύλου λύνονται με υπομονή, συστηματικότητα, προσπάθεια, ασχολία και κατανόηση. Εμείς οι εκπαιδευτές σκύλων δεν έχουμε μαγικά ραβδιά. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα θέματα του σκύλου σου αν εσύ ο ίδιος δεν ασχοληθείς και δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσουμε. Όταν υιοθετείς έναν σκύλο, δεσμεύεσαι από αυτήν σου την απόφαση κυρίως ως προς τον σκύλο σου, στον οποίο χάρισες ένα σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Το θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο να μην είσαι διατεθημένος να προσπαθήσεις για να αποκτήσεις μια αρμονική συμβίωση, αν τυχόν εμφανιστεί κάποιο θέμα συμπεριφοράς και να προτιμάς την εύκολη λύση της επιστροφής του ή της εύρεσης άλλης οικογένειας. Οι φίλοι δεν κάνουν έτσι. Ο Μπλάκι δεν θα σε παρατούσε ποτέ επομένως μπορείς να το κάνεις εσύ;


Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook





41 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page