top of page
Εικόνα συγγραφέαΣτελιος Κοξ

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε με απλές κινήσεις?

Είναι παντού. Στις πόλεις, στα χωριά, στα νησιά, στα βουνά, στα χωράφια, στους σκουπιδότοπους. Μαθαίνουν να επιβιώνουν όπως μπορούν. Έτσι εκτεθειμένα σε χιλιάδες κινδύνους, το προσδόκιμο ζωής τους δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια. Αυτά τα δύο χρόνια ,φυσικά, δεν θα είναι εύκολα όπως και το τέλος δεν θα είναι ανώδυνο.


Το να υιοθετήσεις και να προσφέρεις στέγη, ασφάλεια, εξασφαλισμένη τροφή, φροντίδα και αγάπη σε ένα αδέσποτο είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να του κάνεις αφού κυριολεκτικά του σώζεις τη ζωή. Ακόμα κι αν δεν μπορείς όμως να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο, μπορείς να βελτιώσεις τις συνθήκες της ζωής του με πολλούς άλλους τρόπους. Ο άνθρωπος είναι ο νούμερο ένα εχθρός των αδέσποτων αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ο σωτήρας τους. Διάλεξε ποιος θες να είσαι.

  • Φιλοξενία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φιλοζωικές κι όσοι ασχολούνται με τα αδέσποτα είναι η εύρεση foster. Σε κάποιες περιπτώσεις ζώων, οι εγκαταστάσεις των Δήμων ή των φιλοζωικών δεν ενδείκνυνται και τότε χρειάζονται σπίτια και άνθρωποι που μπορούν να φιλοξενήσουν για ένα χρονικό διάστημα. Φιλοξενία μπορεί να χρειαστεί ένα ζώο που βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, ένα ζώο που αναρρώνει από κάποιο χειρουργείο, ένα κουτάβι που δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλιά του, ένα ζώο που κατασχέθηκε από κάποιον ακατάλληλο ιδιοκτήτη κ.α.

  • Γίνε μέλος σε μια φιλοζωική. Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στις φιλοζωικές οργανώσεις, είναι πολλοί αλλά δεν είναι ποτέ αρκετοί. Σε μια χώρα με 3 εκατομμύρια αδέσποτα, οι εθελοντές είναι πάντα χρήσιμοι. Σαν εθελοντής μπορείς να προσφέρεις τη βοήθειά σου σε πάρα πολλούς τομείς. Βρες τη φιλοζωική της περιοχής σου ή κάποια άλλη που σου ταιριάζει και ξεκίνα δράση.


  • Ένας ακόμα τρόπος να βοηθήσεις ένα αδέσποτο το οποίο ζει σε κάποιο καταφύγιο είναι να το επισκέπτεσαι μία ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα για να το βγάλεις μια μεγάλη βόλτα. Θα μπορούσες επίσης, να το φιλοξενήσεις κάποιο Σαββατοκύριακο που θα έχεις χρόνο και πού ξέρεις, μπορεί με τον καιρό να αγαπηθείτε και μια από αυτές τις φορές να το πάρεις για πάντα μαζί σου. Να θυμάσαι πως τα ζώα αυτά περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους (και όλης της ζωής τους πολλές φορές) μέσα σε κλουβιά, περιμένοντας τον άνθρωπο που θα τα λυτρώσει.

  • Μια γωνιά στην αυλή, στην πυλωτή, στη γειτονιά σου, προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες, όπου θα υπάρχει πάντα καθαρό νερό και τροφή (προσοχή στα ανθρώπινα αποφάγια που συνήθως είναι ακατάλληλα για τα ζώα) , είναι κάτι μικρό και ταυτόχρονα πολύ μεγάλο που μπορείς να κάνεις για τα αδέσποτα. Ενημέρωσε τους γείτονές σου ώστε να μην ενοχληθούν αλλά και για να βοηθήσουν όσοι θέλουν, και φρόντιζε για την καθαριότητα του συγκεκριμένου σημείου. Η βρωμιά και οι άσχημες μυρωδιές είναι συχνά ο λόγος που αντιδρούν οι γείτονες και στο τέλος ξεσπάνε στα ζώα.

  • Η στείρωση είναι ο βασικότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων. Ένας υπεύθυνος κηδεμόνας στειρώνει οπωσδήποτε το κατοικίδιό του κι ένας ενεργός φιλόζωος συμβάλλει, με όποιον τρόπο μπορεί, για τη στείρωση των αδέσποτων της περιοχής του.

  • Όταν συναντάμε κάποιο ζώο μόνο του στο δρόμο, ποτέ δεν θεωρούμε αυθαίρετα ότι είναι κάποιο επανενταγμένο αδέσποτο. Μπορεί να είναι χαμένο, εγκαταλειμμένο ή να έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας. Σταματάμε λοιπόν, το πλησιάζουμε προσεκτικά, τσεκάρουμε για ταυτότητα κι αν έχουμε τη δυνατότητα, πηγαίνουμε σε κάποιον κοντινό κτηνίατρο να σκανάρει για τσιπάκι. Ενημερώνουμε τον Δήμο ή τη φιλοζωική της περιοχής και σε καμμία περίπτωση δεν το παρατάμε. Αν εμείς βιαζόμαστε και δεν έχουμε χρόνο, ζητάμε βοήθεια από τα γύρω καταστήματα και σπίτια μήπως μπορούν να το κρατήσουν μέχρι να βρεθεί λύση. Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται υπερβολικό όλο αυτό αλλά δυστυχώς αν δεν ασχοληθείς εσύ, δεν είναι και πολύ σίγουρο ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος να ασχοληθεί πριν συμβεί κάτι.

  • Θέλω να πιστεύω πως είναι αυτονόητο ότι δεν παρατάμε ποτέ ζώο που είναι χτυπημένο ή έχει πέσει θύμα φόλας. Εδώ, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας και γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε το ζώο και να το μεταφέρουμε γρήγορα στο κοντινότερο κτηνιατρείο ή κλινική ζώων. Σε περίπτωση που δεν έχουμε αυτήν τη δυνατότητα, ζητάμε βοήθεια από τους πάντες. Εδώ αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα τα social media. Κάνουμε μια ανάρτηση στην οποία αναφέρουμε το περιστατικό, το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και ζητάμε σε οποιονδήποτε με μεταφορικό μέσο να έρθει να μας βοηθήσει. Δεν φεύγουμε από το πλευρό του ζώου και δεν δεχόμαστε ιατρικές συμβουλές από κανέναν εκτός από κάποιον ειδικό.

  • Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί όταν συναντάμε στους δρόμους χτυπημένα ζώα, τα θεωρούμε αμέσως νεκρά ή χαμένη υπόθεση και συνεχίζουμε αδιάφορα την πορεία μας. Έχεις υποχρέωση να σταματήσεις και να βεβαιωθείς πως το ζώο δεν είναι ζωντανό και δεν έχει ανάγκη πια τη βοήθειά σου. Αν είναι ακόμα ζωντανό, οφείλεις να πράξεις τα δέοντα. Ακόμα κι αν δεν είναι όμως, μην το αφήσεις στη μέση του δρόμου να γίνει ένα με το οδόστρωμα. Πάρε το και άφησέ το κάπου ήσυχα μακριά από τις ρόδες των αυτοκινήτων. Μπορεί να μην έχει νόημα, έχει ανθρωπιά όμως.

  • Η καταγγελία όσων κακοποιούν είτε ενεργητικά είτε παθητικά ένα ζώο είναι επίσης μια σημαντική βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις στα αδέσποτα. Όποιος έχει κλωτσήσει, πυροβολήσει, ή βαλει φόλες για να διώξει ή να εξοντώσει ένα ζώο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το ξανακάνει. Μην του το επιτρέψεις! Σε καταγγελία πρέπει φυσικά να προβείς και σε περίπτωση εγκατάλειψης ζώου. Είναι παράνομο κι ανήθικο και οφείλεις να το καταγγείλεις.


  • Τα σκυλιά, σαν κοινωνικά ζώα, έχουν την τάση να δημιουργούν αγέλες που τις περισσότερες φορές είναι άκακες κι ακίνδυνες. Εάν όμως, διαπιστώσεις πως στη γειτονιά σου έχει δημιουργηθεί μια αγέλη που δημιουργεί προβλήματα στους περίοικους, ενημέρωσε τη φιλοζωική της περιοχής ώστε να αναλάβουν δράση εκείνοι που αγαπούν και σέβονται τα ζώα πριν προλάβουν κι αναλάβουν άλλοι.

  • Κάτι που κάνουμε αρκετοί φιλόζωοι κι έχει βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις είναι να κουβαλάμε πάντα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας σκυλοτροφή/γατοτροφή, πλαστικά δοχεία/ποτήρια μιας χρήσης κι ένα μπουκάλι νερό. Χρήσιμο θα ήταν να έχεις και κάτι που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν λουρί σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρεις κάποιο ζώο σε πιο ασφαλές σημείο κτλ. Ποτέ δεν ξέρεις πότε και πού θα συναντήσεις κάποιο αδέσποτο, δεν είναι κακό να είσαι προετοιμασμένος.

  • Οι κοινοποιήσεις αγγελιών για να βρει σπίτι ένα αδέσποτο μπορεί σε κάποιους να φαίνεται ασήμαντη βοήθεια, είναι όμως το ευκολότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Έχε υπόψιν πως για να φτάσει μια αγγελία στο timeline του ανθρώπου που θα το ερωτευτεί και τελικά θα το υιοθετήσει, συνήθως έχουν προηγηθεί πολλές εκατοντάδες κοινοποιήσεις. Κάνε μια κοινοποίηση λοιπόν, χωρίς να γίνεις κουραστικός στους φίλους σου και δώσε μια ευκαιρία στο αδεσποτάκι να βρει τον άνθρωπό του.

  • Οι δωρεές στα φιλοζωικά σωματεία είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να τους ενισχύσεις οικονομικά, μπορείς να δωρίσεις ζωοτροφές, κουβέρτες, φάρμακα κ.α. Επίσης, μπορείς να χαρίσεις διάφορα όμορφα πραγματάκια που θα πουλήσουν στα bazaar που διοργανώνουν ή να αγοράσεις κάτι από εκεί.


Λίγα ακόμα tips:

Πατάμε το στόμιο στις κονσέρβες πριν τις πετάξουμε στα σκουπίδια γιατί χώνουν τα μουσούδια τους μέσα για να φάνε τα υπολείμματα και μετά σφηνώνουν, κινδυνεύοντας από ασφυξία.

Πριν κλείσουμε το καπάκι ενός κάδου σιγουρευόμαστε ότι δεν βρίσκεται μέσα κάποιο ζώο.

Χτυπάμε μια –δυο φορές το καπό του αυτοκινήτου μας πριν μπούμε μέσα γιατί, πολύ συχνά, μπαίνουν μέσα στη μηχανή οι γάτες για να ζεσταθούν κι εγκλωβίζονται εκεί.

Φοράμε πάντα ταυτότητα και βάζουμε τσιπ στο κατοικίδιό μας ώστε να μην κινδυνεύσει ποτέ να καταλήξει ως ένα ακόμα αδέσποτο.

Κλείνοντας, να πούμε πως οι φιλοζωικές απαρτίζονται κυρίως από εθελοντές οι οποίοι έχουν τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους και το δικαίωμά τους στην αργία. Ζητάμε τη συμβουλή τους τους και την καθοδήγησή τους αλλά δεν τους φορτώνουμε τα πάντα. Ένας εθελοντής δεν είναι περισσότερος υποχρεωμένος να βοηθήσει απ’ ο,τι είσαι εσύ ο ίδιος και είναι άδικο να ποντάρεις στην ευαισθησία τους για να σε απαλλάξουν από την ευθύνη σου.



17 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page