top of page

Τι είναι η Παγκρεατίτιδα σε κατοικίδια ?

Έγινε ενημέρωση: 8 Ιαν 2022

Η επιτυχής αντιμετώπιση οποιασδήποτε ασθένειας εξαρτάται από την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, την έγκυρη διάγνωση και την επακόλουθη πρόληψη. Όσο πιο προσεκτικά ο ιδιοκτήτης αντιμετωπίζει το τετράποδο κατοικίδιο ζώο του, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών της νόσου. Μία από τις σοβαρές ασθένειες είναι η παγκρεατίτιδα σε ένα σκύλο. Εάν ο χρόνος δεν φροντίζει για την υγεία του σκύλου, μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνες συνέπειες που απειλούν τη ζωή του.

Αιτίες της παγκρεατίτιδας ..


Η παγκρεατίτιδα συμβαίνει πάντα για ένα λόγο, είναι το ίδιο, τόσο για σκύλους όσο και για ανθρώπους - αυτά είναι προβλήματα στην εργασία του παγκρέατος, που προκαλείται από τη φλεγμονή του.

Το φλεγμονώδες όργανο δεν μπορεί να εκτελέσει πλήρως τις λειτουργίες του, επομένως υπάρχει παγκρεατική ανεπάρκεια χαρακτηριζόμενη από χαμηλή παραγωγή ενζύμων. Τα ένζυμα εκτελούν ζωτική λειτουργία στο σώμα, χωνεύουν όλα τα τρόφιμα που εισέρχονται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Ο μηχανισμός της πέψης των τροφίμων σε σκύλους έχει το ακόλουθο σχήμα: πρώτον, το φαγητό μασηθεί, στο στόμα τα σιαλικά ένζυμα το βοηθούν να σπάσει σε μικρότερα σωματίδια, μετά το οποίο εισέρχεται στο στομάχι. Το τελευταίο στάδιο είναι η λήψη τροφής στο δωδεκαδάκτυλο, όπου τα ένζυμα δρουν σε αυτό, μόνο μετά την απορρόφηση των ευεργετικών ουσιών.


Η φλεγμονή του παγκρέατος είναι δυνατή λόγω πολλών λόγων:

 • Τις περισσότερες φορές ο κύριος λόγος είναι η ακατάλληλη σίτιση του σκύλου . Το σώμα του σκύλου έχει σχεδιαστεί για να χωνέψει ωμό κρέας, για το σκοπό αυτό παράγονται ειδικά ένζυμα που μπορούν να αφομοιώσουν το κρέας με την ακατέργαστη μορφή του. Τα κύρια σφάλματα των τροφίμων - τα αλλαντικά, τα ψημένα τρόφιμα, τα γλυκά, τα πικάντικα τρόφιμα και το αλμυρό, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίζεται δυσλειτουργία του παγκρέατος. Τα ένζυμα που αποσκοπούν στην πέψη των ακατέργαστων προϊόντων δεν έχουν τίποτα να χωνέψουν, αν και θα συνεχίσουν να παράγονται.

 • Η παγκρεατίτιδα οφείλεται σε επιβλαβή μικρόβια που εισέρχονται στο σώμα. Είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τα τρόφιμα που τροφοδοτούν τον σκύλο. Τα προϊόντα πρέπει να είναι φρέσκα, χωρίς σήψη. Απαγορεύεται η τροφοδοσία του σκύλου από βρώμικες επιφάνειες, για παράδειγμα, από το έδαφος. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι το τετράποδο κατοικίδιο ζώο δεν τρώει λάσπη. Οι μικροοργανισμοί που εισέρχονται στο σκύλο με τροφή μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του παγκρέατος και μεταγενέστερη λοιμώδη νόσο.

 • Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά "συντονίζουν" το σώμα του ζώου για να λειτουργήσει σωστά, είναι σημαντικό η καθημερινή διατροφή του σκύλου να είναι πλούσια και ισορροπημένη.

 • Ορισμένες ασθένειες που «χτυπούν» στο πάγκρεας ενός σκύλου, περιλαμβάνουν έλκη, ασθένειες του ήπατος και των νεφρών, προβλήματα της χοληδόχου κύστης, διαβήτη .

 • Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η παγκρεατίτιδα έχει γενετικό υπόβαθρο . Αυτή η ασθένεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στους τεριέ Γιορκσάιρ , μπόξερ , Cocker Spaniel , νάνος πόδι και άλλοι.

Συμπτώματα παγκρεατίτιδας σε σκύλους


Η παγκρεατίτιδα εμφανίζεται σε δύο μορφές. Η οξεία πορεία της νόσου συμβαίνει απροσδόκητα, χαρακτηριζόμενη από έντονα συμπτώματα, έντονο πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσετε ότι ο σκύλος υποφέρει. Χωρίς επείγουσα περίθαλψη σε περίπτωση επιδείνωσης της παγκρεατίτιδας δεν αρκεί.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Η άρνηση του ζώου να φάει , σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σκύλος μπορεί να αρνηθεί να πίνει.

 • Το σκυλί είναι βασανισμένο από ισχυρές περιόδους εμέτου, μπορεί να αυξηθεί εάν το κατοικίδιο προσπαθεί να φάει κάτι.

 • Χαρακτηρίζεται από παραβιάσεις της καρέκλας, δηλαδή διάρροια .

 • Στο φόντο της διάρροιας και του εμετού, ο σκύλος χάνει δραματικά το βάρος.

 • Υπάρχει μια αφυδάτωση του σώματος, μπορείτε να ελέγξετε αυτό με την εξέταση της βλεννώδους μεμβράνης του στόματος, θα είναι ξηρό.

 • Ο σκύλος είναι φαγούρα.

 • Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, ειδικά συχνά αυτό είναι σταθερό στην περίπτωση που εμφανίζεται οξεία παγκρεατίτιδα λόγω της δραστηριότητας επιβλαβών μικροοργανισμών και βακτηρίων.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα διαρκεί πολύ καιρό, τα συμπτώματα της νόσου είναι αρκετά θολά, σε ορισμένες περιπτώσεις απουσιάζουν εντελώς. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές της νόσου, επειδή όλο αυτό το διάστημα υπάρχει αργή καταστροφή του παγκρέατος.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Σταδιακή απώλεια βάρους χωρίς εμφανή λόγο, επειδή η όρεξη του σκύλου είναι καλή, δεν υπάρχουν προβλήματα με την καρέκλα, οι εμετούς επιθέσεις δεν ενοχλούν.

 • Το παλτό του σκύλου δεν φαίνεται υγιές, χάνει την πρώην λάμψη του, μπορεί να αρχίσει να πέφτει.

 • Τα κόπρανα του ζώου μπορεί να αλλάξουν ελαφρώς τη δομή του - να γίνει υπερβολικά πυκνή ή αντίθετα κρεμώδης.

 • Περιοδικά, ο σκύλος ανησυχεί για τη φούσκωμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης μπορεί να το παρατηρήσει μόνος του ενώ εξετάζει την κοιλιακή κοιλότητα. Το μπροστινό τοίχωμα της κοιλιάς μπορεί επίσης να είναι σφιχτό, σκληρό.

 • Από καιρό σε καιρό η διάθεση και η γενική κατάσταση του σκύλου αλλάζει δραματικά χωρίς προφανή λόγο. Ένα σκυλί μπορεί να φαίνεται άθλια για περιόδους, να αρνηθεί να περπατήσει, να κοιμηθεί περισσότερο από το συνηθισμένο.

Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα είναι ένας λόγος για να επισκεφθείτε την κτηνιατρική κλινική, όπου θα διεξαχθεί μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης του σκύλου και μια διεξοδική διάγνωση.

Προσδιορισμός και θεραπεία της παγκρεατίτιδας σε σκύλους

Εάν υποπτεύεστε την παγκρεατίτιδα, κύριο καθήκον του ξενιστή είναι να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο. Πριν από τη διάγνωση, ο σκύλος επιτρέπεται να ταΐσει μόνο με ειδική ιατρική διατροφή , ο σκύλος λαμβάνει πόσιμο νερό και χωνεμένο χυλό σε νερό χωρίς πρόσθετα. Σε περίπτωση που το ζώο υποφέρει από περιόδους εμετού και διάρροιας, ακόμη και σε μια τέτοια δίαιτα, τα τρόφιμα αποκλείονται εντελώς, μόνο νερό παραμένει στη διατροφή.

Παγκρεατίτιδα σε σκύλους που έχουν υποστεί επεξεργασία με νερό και δημητριακά

Προσπαθώντας να θεραπεύσει τον ίδιο τον σκύλο απαγορεύεται, τα φάρμακα και οι λαϊκές μέθοδοι μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Σε περίπτωση οξείας προσβολής της παγκρεατίτιδας δεν μπορείτε να καθυστερήσετε την ώρα, πρέπει να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρο. Διακυβεύεται η ζωή ενός κατοικίδιου ζώου, επειδή το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φορτίο, εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες τοξινών στο αίμα, δηλητηρίαση των ζωτικών οργάνων - καρδιά, συκώτι, νεφρά και άλλα.

Ο κτηνίατρος θα χρησιμοποιήσει τις ακόλουθες διαγνωστικές μεθόδους:

 • Συνέντευξη με τον ιδιοκτήτη του σκύλου για την παρουσία ορισμένων συμπτωμάτων.

 • Έλεγχος του σκύλου, ανίχνευση της κοιλιακής κοιλότητας.

 • Υπερηχογράφημα.

 • Ακτίνων Χ

 • Γενικές εξετάσεις ούρων και αίματος.

 • Γαστροσκόπηση.

 • Βιοψία.

Ο κατάλογος των δοκιμών και των μελετών μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την πορεία της νόσου.

Η περαιτέρω θεραπεία του κατοικίδιου ζώου εξαρτάται από τη μορφή της παγκρεατίτιδας και την αιτία της.

Αν ο σκύλος υποφέρει από εμετό και διάρροια, τότε ο γιατρός θα προκαλέσει φάρμακα με σκοπό την ομαλοποίηση του σκαμνιού και την αποκατάσταση της ισορροπίας νερού-αλατιού. Με παρόμοια συμπτώματα, τα σκυλιά έχουν συχνά αφυδάτωση.

Εάν ο σκύλος υποφέρει από πόνο, συνταγογραφούνται αντισπασμωδικά και αναλγητικά. Ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει ενδομυϊκές ενέσεις με το φάρμακο Butorphanol ή να εισέλθει στο διάλυμα του No-shpy, Euphyllinum.

Ένα σημαντικό καθήκον του ιατρού είναι να μειώσει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο πάγκρεας σε σύντομο χρονικό διάστημα · η φαμοτιδίνη ή η ομεπραζόλη συνταγογραφούνται για αυτό.

Αφού ο γιατρός θα κάνει μια πρωταρχική επείγουσα θεραπεία των επιπτώσεων της παγκρεατίτιδας, θα πρέπει να κατευθύνετε όλες τις δυνάμεις για να καταπολεμήσετε τις αιτίες της φλεγμονής του παγκρέατος. Για παράδειγμα, εάν η αιτία έγκειται σε μια λοίμωξη που έχει εισέλθει στο σώμα του σκύλου, διεξάγεται αντιβιοτική θεραπεία. Στην περίπτωση που ο διαβήτης είναι υπεύθυνος, η θεραπεία με ινσουλίνη συνταγογραφείται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Οι λειτουργίες συνήθως συνταγογραφούνται για χρόνια παγκρεατίτιδα, όταν έχουν ήδη συμβεί μη αναστρέψιμες αλλαγές. Χειρουργικά αφαιρέστε τις κύστεις του παγκρέατος, τα έλκη, καθαρίστε τους αγωγούς.

Πώς να αποτρέψετε την ανάπτυξη της νόσουΗ κατάλληλα διαρρυθμισμένη και προσαρμοσμένη διατροφή θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου παγκρεατίτιδας.

Εάν ο σκύλος καταναλώνει φυσικά τρόφιμα, τότε είναι απαραίτητο το ακατέργαστο κρέας στη διατροφή να είναι αρκετό, τότε τα ένζυμα που παράγονται από το πάγκρεας θα είναι "απασχολημένα" με το έργο τους.

Σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται στο σκύλο να τροφοδοτεί τρόφιμα που είναι κατάλληλα για τους ανθρώπους. Όλοι οι κτηνίατροι λένε ότι το αλμυρό, λιπαρό, πικάντικο, γλυκό φαγητό δεν είναι κατάλληλο για τη διατροφή τετράποδων φίλων, επειδή το πεπτικό τους σύστημα είναι διαφορετικό, είναι διαφορετικό από το ανθρώπινο.

Στην καθημερινή διατροφή του σκύλου θα πρέπει να είναι αρκετά θρεπτικά συστατικά, η ποσότητα των πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 30% της διατροφής. Μπορείτε να αγοράσετε ξηρά τροφή , όπου οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες είναι σε ισορροπία, υπάρχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το κατοικίδιο ζώο σας, το σκυλί δεν πρέπει να τρώει τρόφιμα άλλων ανθρώπων από τα χέρια των άλλων ανθρώπων, να τρώει τα υπολείμματα από τα δοχεία απορριμμάτων ή το πάτωμα. Αυτό το φαγητό δεν έχει καμία εγγύηση ποιότητας, μπορεί να είναι παρωχημένο ή μολυσμένο.

Εάν ο σκύλος έχει προδιάθεση για παγκρεατίτιδα, τότε αξίζει να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο που μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που λαμβάνουν μαθήματα ως προληπτικό μέτρο για την ασθένεια. Η αρχή της δράσης τους βασίζεται στην ενίσχυση του έργου του παγκρέατος και στην εξομάλυνση της παραγωγής ενζύμων.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να φροντίζει προσεκτικά τον σκύλο του, να του δίνει αρκετό χρόνο, να επισκέπτεται περιοδικά τον κτηνίατρο. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι πολύ πιο εύκολο να δείτε τα πρώτα συμπτώματα παγκρεατίτιδας, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια θα προκαλέσει πολύ λιγότερη βλάβη στο ζώο.

34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page