top of page

Τοξικά φυτά του σπιτιού για κατοικίδια.

Πολλοί ιδιοκτήτες γατών έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια να κρατούν τις γάτες τους μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς οι κίνδυνοι των τροχαίων ατυχημάτων είναι πάρα πολύ πραγματικό τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές. Αλλά και η ζωή μέσα στο σπίτι μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Η πρόσληψη βάρους λόγω έλλειψης δραστηριότητας ή συμπεριφορικά προβλήματα λόγω της απώλειας διέγερσης επιλύονται εύκολα μέσω της σίτισης με τις σωστές τροφές και παρέχοντας παιχνίδια που διατηρούν τις γάτες δραστήριες και εξάπτουν το ενδιαφέρον τους. Αλλά πως αλλιώς μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι η γάτα εσωτερικού χώρου που έχετε είναι σώα και ασφαλής;

Ασφαλές Περιβάλλον

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικούς κινδύνους για τις γάτες που μπαίνουν σε πειρασμό να μασήσουν τα φύλλα ή τα άνθη συγκεκριμένα. Το μέρος του φυτού που τρώγεται μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στο πώς μια γάτα θα επηρεαστεί: οι βολβοί ασφόδελου για παράδειγμα, είναι μια κοινή αιτία της δηλητηρίασης στα σκυλιά, αλλά τα φύλλα και τα λουλούδια (που μια γάτα είναι πιο πιθανό να μασήσει) είναι μια πολύ λιγότερο συνήθης αιτία δηλητηρίασης. Για να είναι ασφαλής, οι ασφοδελοι και τα κρίνα πιθανώς καλύτερα να αποφεύγονται, καθώς είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες των δηλητηριάσεων από φυτά στα κατοικίδια ζώα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα φρέσκα μπουκέτα λουλουδιών μπορεί επίσης να φαγωθούν – ο Κρίνος της Κοιλάδας, για παράδειγμα, είναι τοξικός για τις γάτες.

Η ρίζα του προβλήματος

Η κατάποση ενός φυτού δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόκληση βλάβης στη γάτα σας, αφού ορισμένα φυτά όπως ο Κρότων, έχουν τοξικό χυμό που απελευθερώνεται όταν το φυτό μασιέται, προκαλώντας φουσκάλες στο στόμα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι πρέπει να διατηρηθούν σε ισορροπία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τοξική αντίδραση στα φυτά μπορεί να είναι πολύ ήπια και σε άλλα είναι «αυτοπεριοριστική» το οποίο σημαίνει ότι η γάτα θα επανέλθει από μόνη της. Επίσης δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τεράστιες λίστες φυτών εσωτερικού χώρου που προκαλούν δηλητηρίαση στις γάτες. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των γατών θα βρει αυτά τα φυτά μη ελκυστικά ή μη ενδιαφέροντα. Το κυκλάμινο για παράδειγμα, συχνά περιλαμβάνεται σε αυτές τις λίστες αλλά μόνο η ρίζα του είναι δηλητηριώδης και λίγες γάτες θα το βρουν τόσο ελκυστικό ώστε να σκάψουν και να φάνε επαρκείς ποσότητες για να πυροδοτηθεί μια αντίδραση.

Σημαντικές Συμβουλές

  • Αποφύγετε να αγοράσετε εσωτερικά φυτά που είναι γνωστό ότι προκαλούν τοξικές αντιδράσεις σε παιδιά και κατοικίδια – αν αποτελούν κίνδυνο για τα παιδιά, πιθανόν να αποτελούν κίνδυνο για τις γάτες.

  • Αν η γάτα σας τρώει σημαντική ποσότητα κάποιου εσωτερικού φυτού ή μικρή ποσότητα ενός γνωστού τοξικού φυτού, ή εκκρίνει σάλιο ή νιώθει δυσφορία μετά τη μάσηση ενός φυτού, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

  • Σκεφτείτε να τοποθετήσετε αλουμινόχαρτο ή κολλητική ταινία γύρω από τη βάση των φυτών σας – αυτό θα κάνει μη ελκυστικό το σκάψιμο γύρω από τις ρίζες του φυτού.

  • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πάντα αρκετό φρέσκο νερό διαθέσιμο (για να αποφύγετε την τάση να μασάει φύλλα για να ενυδατωθεί)

  • Προσφέρετε παιχνίδια, καθορισμένα γεύματα από αυτόματα πιάτα ή μια ονειροπαγίδα έξω από το παράθυρο, για να συνεχίσει να διασκεδάσει όταν βγαίνετε έξω, επειδή η ανία θα οδηγήσει σε μάσηση φυτών.

Τα Πιο Συχνά Δηλητήρια Φυτών Εσωτερικού Χώρου

Αζαλέα

Κρίνα συμπεριλαμβανομένου του πασχαλινού κρίνου, του ημερήσιου κρίνου (Hemerocallis), και του Tiger lily

Κρότων (Joseph's Coat)

Ασφόδελος (είδος Ναρκίσσου)

Καλάδιο

Ντιφενμπάχια (Dumbcane)

Φίκος (ελαστικά φυτά, κλαίοντα και με ποικιλόχρωμα φύλλα)

Φιλόδενδρον

Μονστέρα (Swiss Cheese Plant)

Πικροδάφνη

Ποϊνσέττια

Χριστουγεννιάτικο Κεράσι (Christmas Cherry)

Οι καρποί του αρκουδοπούρναρου

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη Royal Horticultural Society (Βασιλική Κηπευτική Κοινότητα)

60 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentários


bottom of page